Google Analytics geeft inzicht in je resultaten van je website.

Een Google Search Console en Google Analytics gebruiker toevoegen doe je zo

14 februari 2023

Wanneer je klant bij ons wordt, vragen we je ook of je ons toegang wil geven tot je Google Analytics account en Google Search Console account. Om je hierbij een handje te helpen, leggen we in deze blog via een aantal stappen uit hoe je dit doet.

Wat is Google Analytics en wat kun je ermee doen?

First things first… wat is Google Analytics (GA) eigenlijk en wat kun je ermee? Google Analytics is gratis software van Google om inzicht te krijgen in het aantal bezoekers dat op je website komt, via welke kanalen ze op jouw website komen en welke pagina’s ze bekijken. Dit is handig, omdat je zo heel duidelijk weet welke pagina’s je helpen met het verkrijgen van websitebezoekers en welke pagina’s wel verbeterd kunnen worden. Je kunt nog veel meer met Google Analytics, maar dit is het in een notendop.

Een Google Analytics gebruiker toevoegen

In deze blog gaan we ervan uit dat je al een Google Analytics account voor je website hebt en deze ook gekoppeld hebt aan je website, zodat je gegevens kunt analyseren. Je kunt zoveel mogelijk gebruikers toevoegen als je wil via de volgende stappen. Zo kun je een Google Analytics gebruiker toevoegen:

Stap 1: Log in op je Google Analytics account.

Stap 2: Klik onderaan op Beheer.

Google Analytics gebruiker toevoegen

Stap 3: Ga naar de of het gewenste account/ property/ weergave.

Stap 4: Klik op Toegangsbeheer voor account.Stap 5: Klik op het Plusteken rechts bovenaan het beeldscherm en klik op Gebruikers toevoegen.Stap 6: Geef het e-mailadres nu van het Google-account van ons (of degene die je wil toevoegen) op.

Stap 7: Selecteer de rechten, vaak is de rol kijker voldoende.


Stap 8: Klik nu op Toevoegen.

Voilà, je hebt ons toegevoegd, zodat we de statistieken kunnen bijhouden van je website en op basis daarvan onze rapportages kunnen opmaken. Nu weet je dus hoe je een Google Analytics gebruiker kunt toevoegen.

Wat is Google Search Console?

 Google Search Console is ook gratis software van Google. Met deze tool kun je heel goed de gemiddelde positie van jouw webpagina’s en blogs zien in de zoekmachine Google. Met andere woorden: hoe goed je website scoort en of je op de eerste pagina van het resultatenoverzicht van Google staat. Ook kun je er zien hoe hoog het percentage is dat klikt om naar jouw website te gaan, het totaal aantal klikken op jouw pagina’s en hoe vaak jouw pagina’s zijn vertoond.

Daarnaast vraag je er informatie op over een bepaalde pagina (URL) van jouwe website, of deze wel geïndexeerd is. Dit is een proces dat Google doorloopt om zoveel mogelijk pagina’s te vinden om te tonen in het zoekoverzicht van Google. Het analyseert of er nieuwe pagina’s zijn, of je wijzigingen hebt gemaakt en of er links niet meer werken of niet meer toegankelijk zijn. Onder dit stappenplan vertel ik je er meer over.

PS bekijk hier meer SEO-termen.

Hoe geef je iemand toegang tot Google Search Console?

We hebben je ook gevraagd om ons toegang te geven tot je Google Search Console account. Hierbij gaan we er ook vanuit dat je dit al ooit eens hebt aangemaakt voor je website. Nu moet je het delen van Search Console gegevens aanzetten.

Stap 1: Log in op Google Search Console.

Stap 2: Kies als je meerdere property’s hebt de juiste property.

Stap 3: Klik op Instellingen.

Stap 4: Klik nu op Gebruikers en rechten.

Stap 5: Nu klik je op Gebruiker toevoegen.

Stap 6: Geef het mailadres op van het Google-account dat je wil toevoegen. Kies nu de rol die je wil geven en sla je wijzigingen op.


 Zo, dat klusje heb je ook weer geklaard.

Waarom is het belangrijk om een blog aan te melden bij Google Search Console?

Als je klant van ons bent, heb je vast ook gelezen in onze tips dat je het beste nieuwe pagina’s, zoals de blogs die we voor je hebben geschreven, laat indexeren in Google Search Console. Hierbij meld je de nieuwe blog aan, zodat Google deze pagina kan inspecteren en sneller mee kan nemen in de zoekresultaten. Met andere woorden: wil je dat de nieuwe pagina sneller in het resultaat van Google wordt getoond, dan doe je er goed aan om deze nieuwe pagina te laten indexeren. Het gebeurt na een tijdje automatisch door Google, maar dan moet je wachten tot Google het eenmaal heeft gedaan. Terwijl je zelf de opdracht kunt geven om dit meteen te doen.

Zo meld je een blog aan bij Google Search Console

Hoe doe je dat dan, zo’n nieuwe blogpagina laten indexeren? Het is best simpel.

Stap 1: Kopieer de URL van de nieuwe blog.

Stap 2: Open Google Search Console en log in.

Stap 3: Klik op URL-Inspectie

Stap 4: Voer nu de URL bovenaan de pagina in en klik op enter.

Stap 5: Klik nu op Indexering aanvragen als de pagina nog niet geïndexeerd is of als je wijzigingen op de pagina hebt aangebracht.


 Appeltje-eitje, toch? Dus elke keer als je een nieuwe blog toevoegt op je website, laat je de nieuwe pagina meteen door Google Search Console indexeren.

Reactie plaatsen